dilluns, 24 d’octubre de 2016

L'aventura d'emprendre socialment: experiències en primera persona


Article escrit de forma col·laborativa i voluntària pels equips promotors dels projectes participants al Programa d’emprenedoria social de Barcelona Activa (http://emprenedoria.barcelonactiva.cat/emprenedoria/cat/programes/emprenedoria-social.jsp) després d’una primera setmana amb una formació intensiva en model de negoci, impacte i innovació social i habilitats emprenedores.
En el moment en què els nostres projectes van ser seleccionats pel Programa d’emprenedoria social de Barcelona Activa, ningú podia predir l’harmonia que s’acabaria forjant entre el grup després de la primera setmana. Persones diferents i diverses, però alhora semblants, curioses i, sobretot, compromeses per, en i amb el col·lectiu. No hi ha millor manera de compartir, gaudir i crear impacte social.I és que en el camí d’emprendre socialment, hi ha moments en què la soledat és protagonista. Per aquest motiu, caminar al costat de persones amb qui compartim un mateix somni ens ha enfortit i, per tant, ens ha apropat una mica més als nostres objectius.

La primera sorpresa a l’inici del Programa ha estat amb el grup de treball, ja que es tracta de persones amb idees fantàstiques i especialment perfils molt diversos. Tots els conceptes d’empreses orbiten al voltant de l’emprenedoria social, però tots des d’un punt de vista radicalment diferent, i això es una bona mostra de la riquesa d’aquest tipus de plantejament. Ha estat una primera setmana molt intensa que ens ha permès carregar d'eines diverses la nostra motxilla d'aprenents d'emprenedoria social: eines relacionals i de contacte amb persones facilitadores i companys i companyes molt potents que han aportat coneixements, visió crítica, bon rotllo i punts de vista diversos que ens han ajudat a replantejar alguns aspectes dels nostres projectes. A més de la capacitació en aspectes tan necessaris com el model de negoci, el Pla d’acció comercial, la maximització del nostre impacte social, la negociació, el Pla de màrqueting o la creativitat i la innovació social, el més enriquidor han estat les dinàmiques participatives que s’han generat a cadascuna de les sessions, en las quals tots els equips hem tractat de co-construir i aportar valor a la resta de projectes basant-nos en el suport mutu. Sentim gratitud per haver trobat l’acompanyament que necessitàvem per part de gent que ens entén i mostra empatia amb els nostres projectes.

Ha quedat clar que no ens falta convicció, pel què ara toca demostrar que també tenim la constància necessària per poder-los posar en marxa i un model de negoci sostenible que doni llarga vida a les nostres propostes. I és que les sessions ens van deixar amb una potent combinació de dues sensacions quasi contradictòries: l'eufòria per tot el que podem arribar a fer i el pànic per tots els entrebancs que haurem de superar. Uns entrebancs que segur que en les properes setmanes podrem traduir en acció i planificació.


Tot i que des de mirades diferents, tots els equips participants estem d’acord en que els nostres projectes faran un món millor. Aquesta primera setmana ens ha ajudat a demostrar (i demostrar-nos) que es pot fer empresa d’una forma diferent, conscient i transformadora, posant les persones per davant del capital i canviant les regles del joc. Ha sigut una declaració de compromís i responsabilitat no només amb els nostres projectes, sinó sobretot amb la societat que volem transformar.
Des de Tandem Social volem agrair la participació dels equips promotors en l’elaboració d’aquest article i, especialment, per la seva vocació i implicació durant la primera setmana del Programa d’emprenedoria social de Barcelona Activa. Esperem que aquest article serveixi d'inspiració per totes aquelles persones i organitzacions que volen iniciar l'aventura d'emprendre socialment!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada